woensdag 10 juni 2015

Genieten


Lang vond ik het moeilijk om te genieten. Vroeger wist ik eigenlijk niet eens wat het precies was. Ik weet nog dat ik mijn vader zo rond mijn 15e eens vroeg wat dat nou eigenlijk was: genieten. Hij antwoordde dat genieten was dat je je bedenkt dat je iets erg fijn vindt, wat je op dat moment doet of waar je bent bijvoorbeeld. Zo simpel dus dacht ik. Maar tegelijkertijd zo moeilijk! Me ergens op verheugen lukte en ook het achteraf mijmeren over wat geweest was. Maar de momenten die het waard waren om van te genieten, waren voorbij voordat ik het wist. Dat vond ik jammer. Vanaf dat moment werd dat mijn missie: je bedenken dat iets leuk of fijn is op het moment dat je het beleeft.
Pas nu, na twintig jaar, durf ik volmondig te zeggen dat het me soms echt lukt om te genieten op de momenten, die er toe doen. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd over mindfulness, waardoor ik me bewust ben geworden van het Hier&Nu. Maar laat ik eerlijk zijn: ik ben nog lang geen Zen-boeddhist (dat komt over 30 jaar pas). Het lukt me lang niet altijd. Dan ben ik te gehaast of gestresst, zoals iedereen dat wel kent. Als het me wel lukt, kan ik mijn batterijtje echt opladen met die geniet-momenten. Vooral Christian en Felix dragen er in grote mate aan bij. Felix is mijn kleine inspirator op dat gebied ^^


Heerlijk zen

En ook helpt het om echt eens op je krent stil te gaan zitten, niks doen, bij voorkeur in de zon. Zoals gisteren, heerlijk!


Belangrijk, dus ik zorg ervoor dat ik blijf oefenen in genieten! Ik verheug me er nu al op...

Wijsheid op een tegel

1 opmerking: