woensdag 6 januari 2016

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: happy 2016!

Een nieuw jaar: het geeft mij altijd een schone lei gevoel. Hoewel iedereen zegt dat goede voornemens toch geen stand houden, put ik er toch altijd mijn positieve energie uit. Gezonder eten, meer sporten, meer rust, beter plannen. Ach, het zijn cliches, natuurlijk, maar niet geschoten...?
Maar het allergrootste voornemen is toch wel: MEER KUNST in 2016! En of dat nu is in de vorm van een blog, waarin ik mezelf laat inspireren door andermans kunst of zelf een kunstwerk maak: ik ga er vandaag mee aan de slag!

Bijvoorbeeld het kunstwerk Leda en de Zwaan, een werk naar Michelangelo van ca. 1530. Dit werk stamt uit het Idealisme, wat weer met Plato's theorie van de vormen verbonden is.  In deze stroming bepalen idealen hoe de kunstenaar de wereld uiteindelijk op het canvas afbeeldt. Zo wordt in dit werk, net als door Michelangelo,het lichaam geïdealiseerd en enorm gespierd en ook disproportioneel weergegeven. Zelf vind ik het prachtig:

Bron: Kunst Begrijpen, Stephen Little, 2007 (pag. 29)

Deze kunststroming vind ik fascinerend, want hoewel onze idealen wat gewijzigd zijn (let bijvoorbeeld op de cupmaat van Lena) zijn we in de 21e eeuw in feite nog niet zo anders als toen. Alleen nu hebben we Photoshop :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten